NASA’s Flagskib

image

Kennedy Space Center ligger ved siden af Cape Canaveral Air Space Base øst for Orlando. Det fungerer som et kæmpe besøgscenter, hvor almindelige mennesker har mulighed for at få et indblik i rumfartshistorie, NASA teknologi og det spændende astronautliv. Det er den mest autentiske turistattraktion i Orlando området – ikke mindst fordi man fornemmer den stolte nationalfølelse, som præger stedet, der i den grad er en vigtig del af amerikanernes historiske identitet og selvopfattelse.

Som førstegangsbesøgende var vi temmelig uklare over hvad vi skulle forvente at se og hvor lang tid vi ville kunne bruge der. Inden vores besøg havde vi studeret hjemmesiden www.kennedyspacecenter.com, som var visuelt flot, men vi var ikke blevet meget klogere. Ved indgangen fik vi udleveret et kort over området, men også det var ret lidt informativt, så vi følte os stadig på bar bund. Lige indenfor hovedindgangen blev vi mødt af en håndfuld rumraketter, som udgjorde et imponerende skue. Vi valgte at gå ind i den første og den bedste bygning vi mødte, som viste sig at være en fin lille udstilling om rumfartshistorie i traditionel museums stil. Efter lidt (overbetalt) frokost gik vi i den store 3D biograf og så en spændende IMAX film om Hubble teleskopet.

Efter filmen gik vi ombord på en bus som skulle give os en 90 minutters rundvisning på den ægte rumfartsstation, Cape Canaveral. Bussen tog os forbi en kæmpe NASA raket bygning, som skulle være en verdens største bygninger målt på volumen. For tiden skulle det være missionen om at komme til Mars, som blev arbejdet på derinde. Undervejs i bussen blev vi underholdt af videofilm med tidligere astronauter, som forsøgte at retfærdiggøre de enorme summer regeringen havde brugt på rumforskning igennem tiderne. Vi kørte også forbi flere raket affyringsramper i det store base område, som også viste sig at huse et rigt dyreliv. Flere gange så vi alligatorer som lå og kølede af i de våde områder i vejsiden. Tæt ved den ene hovedvej var der et træ med en kæmpe rede der var hjem for den fredede “Bold Eagle” ørn. Reden var 50 år gammel og havde en gang vejet omkring 1200 pund, men orkaners hærgen havde efterladt dens nuværende størrelse på ca. 700 pund og den var stadig i brug. Vi blev lidt forvirret da bussen pludselig satte os af ved nogle bygninger ude på Cape Canaveral, for vi troede det var en 90 minutters rundtur med retur til udgangspunkt. Her var der auditorier med flere rumfartshistoriske film fortalt af astronauter og til sidst kom vi ind i et kæmpe rum med en ægte rumraket som hang henover os i loftet. Så fangede vi en bus som kørte os tilbage til besøgscenteret.

I centerets fjerneste hjørne fandt vi bygningen Atlantis. I de første to rum blev vi endnu en gang fremvist forskellige rumfartsfilm fortalt af pensionerede astronauter. Da vi efterhånden syntes at have set nok film for en dag gik de sidste døre op og bagved gemte sig rumfærgen Atlantis. Atlantis havde været i rummet over 30 gange, men var nu sat på pension. Det viste sig at være den mest spændende bygning i hele centeret. Rundt om Atlantis var der flere interaktive udstillinger, hvor man blandt andet kunne prøve at lande en rumfærge, kravle ind i en kabine og kure ned ad lange rutsjebaner. Det bedste og sjoveste var en stor raketaffyringssimulator, hvor vi blev rystet godt igennem, som blev vi skudt rigtigt ud i rummet!

Kennedy Space Center var en super god og lærerig oplevelse. For eksempel viste det sig at røgalarmer og memory skummadrasser var et afkast af NASA’s rumteknologiudviklings program. Vi var der fra kl.11 og til det hele lukkede kl.18 og vi fik rigtigt meget ud af det, men kunne godt have brugt en time eller to mere. Havde vi vidst mere om centerets indhold på forhånd ville vi nok have prioriteret tiden anderledes og blandt andet været startet bagfra (i Atlantis bygningen).

Share

“Last minute” luksus

image

I Orlando havde vi været så heldige at få en god “last minute deal” på en fantastisk lejlighed i komplekset, Grand Beach, takket være Sisse. Placering var ret centralt beliggende, tæt på temaparker, restauranter og indkøbscentre. Grand Beach viste sig egentlig at være timeshare lejligheder der ikke var solgt, men som blevet lejet ud istedet. Vi havde bestilt en 2 værelses lejlighed, men fik en suite på 140m2 med stue/køkken/alrum, tre soveværelser, tre badeværelser (alle med badekar og et enkelt jacuzzi), samt et lille vaskerum, så det var ren luksus.

Efter turen i Legoland brugte vi et par dage på at slappe af på vores luksus resort. Der var massere af tage sig til, da det viste sig at de havde pools og spa i begge ender af resortet, tennisbane, basketballbane, minigolfbane og vandcykler i en stor sø. Alt sammen var inklusiv! Vi fik spillet en del basketball og minigolf, samt badet en del, dog bare ikke i søen – for der var alligatorer. Af samme årsag kom vi aldrig ud på vandcykler…!

Den sidste dag tog vi shopping i et nærliggende outlet center, Premium Outlet, hvor der var over 180 butikker. Der var rabatter at hente, men priserne var ikke helt i bund, nok på grund af de tusinder af turister som havde fundet vejen dertil på trods af den stegende hede i Orlando i de dage. Til gengæld havde vi på nettet fundet et noget mindre outlet center, 7 minutters kørsel derfra, hvor der var rigtig store besparelser, men så var det også mest lokale der handlede der. Det lå på 2573 Old Vineland Rd, Kissimmee, Fl. Bedste var Nike Clearance Store med mange rabatter omkring 70%. Hvis bare ikke vores tasker var så proppet!

Share

Drengenes førstevalg

image

Ved ankomst til Orlando havde vi skaffet en masse forskellige brochure som drengene havde kigget lidt i på bagsædet mens vi stadig var på vejen. Vi spurgte dem, som vi ofte har gjort når vi er kommet nye steder hen, om der var noget de kunne tænke sig at se, med forbehold for pris og andre kedelige voksen ting. Valget faldt enstemmigt på Legoland, for det måtte da være sjovt at besøge en dansk park med yndlings legetøjet, helt nede i Florida!

Det viste sig også at være en park, som passede godt på aldersgruppen af vores børn, 5, 8 og 10 år. For ca. 3 år siden besøgte vi Legoland i Billund og denne park i Florida var holdt i nøjagtig samme ånd og stil, bare med en anden opbygning. Der var flere sjove rutsjebaneture, men dagens højdepunkt var da mor og far blev gennemblødte i den våde LEGO Chima forlystelse. Køreskolen var også på alle tre drenges topliste, men de måtte undvære kørekortet til sidst, da det var uforholdsmæssigt dyrt og stod til 17$ pr. snude (119Dkk)! Det største modstykke til det vi havde oplevet i Legoland Billund var et vandskishow med LEGO pirater og soldater, som foregik i en kæmpe sø for foden af parken. Ægte amerikansk show med en historie som var beregnet på de mindste, men sjove dragter og gode vandski artister. Ligesom i Billund var der et miniland bygget i LEGO. Istedet for forskellige lande, var det amerikanske byer. Det var lidt sjovt at gense nogle af de steder vi selv havde været, opført i LEGO.

Legoland Florida var ikke super velbesøgt, hvilket muligvis er på grund af de nærtliggende sværvægts konkurrenter i temaparkindustrien, Disney og Universal. Det bevirkede dog at vi sjældent stod ret lang tid i kø. Desværre betød det også at åbningstiden kun var fra 10-17 og på trods af korte køer kunne vi ikke nå alt det vi gerne ville, i det korte tidsrum. Dog en meget rolig, behagelig og afslappet oplevelse for en temapark.

Share

På visit i Orlando

image

Hjemmefra Danmark havde vi planlagt at vi skulle besøge min gamle ven Nick, som jeg mødte i 1997 på et udvekslingsophold i Crestview, Florida. Nick boede dengang hos sine forældre i huset overfor hvor jeg boede og han var rigtig flink til at tage godt imod mig og vise mig rundt. Vi svingede rigtig godt sammen og har svagt holdt kontakten ved lige igennem årene. De seneste par år har kontakten været via Facebook og Messenger, som har gjort vedligeholdelse af gamle venskaber nemmere. Nu er han bosat i Oviedo, lige uden for Orlando, med sin kone Kathy og to drenge, Gabriel og Jacob.

Det tog os ca. 6 timer, inklusiv frokost pause, at køre fra Florida City til Orlando, hvor vi havde booket en overnatning på Clarion Inn Motel & Suites. Det var en lang køretur, men drengene er efterhånden blevet rutineret til de mange lange stræk og det hjælper altid når man kan høre lydbog undervejs. Næste dag havde vi lavet en aftale med Kathy og Nick om at besøge dem kl.13, så der var lige tid til en tur i poolen (igen, igen) inden vi skulle afsted.

Villakvarteret var privat og derfor lukket inde, så det krævede en kode for at blive lukket ind igennem porten. Bag porten gemte sig et pænt og nydeligt villakvarter i ægte amerikansk stil med store huse og åbne forhaver ud til små velholdte og rolige veje. I døren blev vi mødt af Nick som var i strålende humør. Han var nøjagtig den samme glade og venlige person som dengang for 17-18 år siden hvor jeg så ham sidst og bortset fra lidt gråt på toppen, så lignede han sig selv. Hans kone Kathy var super sød og imødekommende, så det var nemt og rart at være der. I starten var deres børn, Gabriel og Jacob, lidt generte, men efterhånden som dagen skred frem kom de til at lege sammen med vores danske drenge. Legesprog er et internationalt sprog, som kun børn formår og Ludvig mente at de snakkede dansk indimellem!

I baghaven havde de en dejlig pool, som var fuldt indhegnet for at holde alskens kryb og alligatorer ude. De boede lige ud til en skov, hvor der levede en del vilde dyr, blandt andet bjørne, dådyr og en “Sandhill Crane” (trane) som var en truet dyreart. Nick fortalte stolt vores drenge om en løbetur han havde haft en morgen, lige udenfor på fortovet, hvor han blev jagtet af en bjørn. Det var en god historie, som blev genfortalt et gange, hvor dramatikken øgedes for hver gang. Alle drengene badede i poolen (igen, igen, igen) det meste af eftermiddagen. Vores drenge var meget imponeret og lidt misundelige på den dejlige pool og det store hus, som også indeholdte en fjernsyns stue med et 90″ 3D fjernsyn med over 100 kanaler og lædersofaer med indbygget fodskamler og kopholdere.

Ikke så lang tid efter vi var kommet fik de besøg af et nabo par, som lige kiggede forbi for en hyggesludder. Det var også hyggeligt og meget mere nabo socialt end i Danmark! Kort tid efter de var gået synes Nick at vi skulle besøge dem og se søen i kvarteret, som de boede ned til. Scot, som manden hed, havde fiskestænger, som han lånte ud til alle børnene og han viste dem allesammen hvordan man skulle gøre. En rigtig hyggeonkel type. Mens vi fiskede fortalte han om den alligator som boede i søen, men vi så den heldigvis ikke. På vej tilbage fra fisketuren gik vi forbi en anden nabos hus, som stod og puslede med sine motorcykler. Drengene var ved at tabe underkæberne da de så at han havde en vaske ægte Lamborghini stående i garagen, som han stolt viste frem. Tilbage i huset havde Kathy lavet aftensmad. Skønt med et hjemmelavet måltid!

Det var rart at bruge dagen sammen med en amerikansk familie i deres hjem. En helt anden og mere intim oplevelse end bare at være turister. Vi håber bestemt at vi får lejlighed til at være sammen med Kathy og Nick en anden gang for det var bare så hyggeligt.

 

Share