UNESCO museum og marked

Da vi var flere der ikke havde fået helt nok oplevelser i Port Louis, besluttede vi at tage derhen igen. Det var især “Aapravasi Ghat” og det store marked det lokkede. Vi trodsede regnen og startede i Aapravasi Ghat, som er en del af UNESCOs World heritage site.

Det var et meget moderne museum, hvor historien om hvordan de arbejdere, som kom til Mauritius for at arbejde i sukkerrørsplantagerne efter slaveriets ophør, blev modtaget. De blev sejlet der til og blev allesammen registreret, tjekket for sygdomme og fik vurderet deres arbejdsparathed. Hvis de ikke var syge kom de ud og arbejde efter et par dage. Stedet var lavet til at kunne huse op til 600 immigranter, men i travle tider var der op til 1000. I alt var der kommet 462.000 til øen, primært fra Indien og mange af dem blev boende på øen. Det betyder at 70% af den Mauritiske befolkning kan føre sin slægt tilbage til dette immigrationskontor.

Efter dette interessante museum gik vi på marked. Vi kunne dog hurtigt mærke at vi skulle have noget frokost inden vi var klar til at handle. Vi fik os noget mad, og fik handlet lidt på markedet bagefter.

Så gik vi rundt i byen for at få et lidt mere nuanceret indtryk af hovedstaden. Området omkring busstationen og markedet var meget hektisk og larmende. Fyldt med boder, smalle butikker og virkelig mange mennesker. Hvorimod havneområdet helt klart var byens ansigt udadtil, med flot water front, forskellig kunst, internationale spisesteder og væsentligt dyrere butikker. Men det så også ud til at der kom en del krydstogtskibe til havnen og så er det jo godt med et sted der er nemt og lige til for turisterne. Vi nød godt af begge dele og da vi havde fået de indtryk vi kunne kapere satte vi os på en dejlig international cafe og nød en milkshake mens vi skrev postkort hjem. Da vi kørte ud af byen kørte vi fobi et stort område med kirkegårde som jeg rigtig gerne ville se nærmere på. Rundt om på øen har vi set mange flotte/anderledes kirkegårde, men utroligt mange kors i forskellige farver placeret rundt på hele området. Mange af kirkegårdene har ligget i første række til kysten, så de har også haft god udsigt i efterlivet. Disse kirkegårde var dog noget anderledes. De havde mange virkelig store og gamle familiegrave. Mange af gravene var med så store rum, at vi forestillede os at kisterne var blevet sat direkte ind. Der var dog nogle af dem som var åbne, så det så lidt uhyggeligt ud. Man kunne nemt optage en zombiefilm på sådan en kirkegård.

Da vi havde fået nok af zombietankerne kørte vi hjem til lejligheden, hvor drengene straks hoppede i poolen, ind til det begyndte at tordne igen.

Kasper og Ludvig handlede ind til og lavede aftensmad, mens vi snakkede mere om hvad UNESCOs World Heritage dækker over. Vi fandt ud af vi havde besøgt flere end vi troede.
Jelling, Vadehvavet, Kronborg, Roskilde domkirke,Dyrehven, Teide NP, Temple of heaven, Summer palace, Great Wall, Thingvillir NP, Frihedsgudinden, Everglades NP, Grand Cannyon NP, Yosemite NP, Ayutthaya, Suzhou classical Garden, Mausoleum for den 1. Qin Kejser, Valletta, Megalithic tempels of Malta og nu også Aapravasi Ghat.
20 ud af 1073, så vi mangler “kun” 1053;)

Share

Port Louis

Efter vores natur dag i går, havde vi voksne lyst til at se nærmere på Port Louis, Mauritius hovedstad. Så vi pakkede bilen og kørte den times tid det tager at komme dertil. Det meste af turen var i styrtregn,

(På Mauritius må man åbenbart godt cykle på motorvejen)

så vi var lidt bekymrede om vi havde forladt tørvejret for at komme til regnvejret, men som vi nærmede os byen blev det mere klart, og det dryppede kun de første minutter vi var i hovedstaden. Vi havde fundet et en parkeringsplads ved Waterfront, så det var nemt at komme af med bilen. Jeg havde fundet et gratis naturhistorisk museum, som vi gerne ville nå inden det lukkede. Da vi havde skyndt os derhen viste det sig at det var lukket pga. renovation på ubestemt tid, så det må blive en anden gang. Istedet gik vi en tur i den flotte park: Jardins de la Compagnie, som havde nogle helt fantastiske træer, og flotte statuer.

På turen hen til byens store marked kom vi også forbi “Place d’Armes” som er den flotte boulevard der fører op til “Goverment House”, som står flot trods det er fra en franske kolonitid og bygget i 1738.

Markedet var som beskrevet kæmpe stort. Det var delt i flere afdelinger, frugt og grønt på den ene side og tøj og ting på den anden side, samt et stort kødmarked på den anden side af vejen. Drenge var naturligvis mest interesserede i tøj og ting delen så der startede vi. Valdemar og Konrad udså sig hurtigt noget tøj de kunne lide og begyndte de benhårde forhandlinger. De fik købt en t-shirt hver, og var rigtig glade. Ludvig var mere fascineret af hemmelige æsker og hajtænder i halskæde, men han fik også gjort sig nogle gode køb. Jeg købte et spil med kugler slebet af forskellige stenarter. Kasper gik tomhændet fra markedet, tror han syntes tasken blev rigeligt fyldt uden hans indblanding.

Efter lidt frokost gik vi mod et museum, som skulle vise de bygninger som tog imod indiske immigranter i kolonitiden. Desværre var det også lukket. På vej tilbage til Waterfront fandt vi en stor legeplads, hvor drenge kunne lege, mens vi bestilte frisklavet juice og kølige kokosnødder som vi kunne nyde på kajen.
Ludvig havde set en krystalbutik da vi ankom, ophavsret glædet sig hele dagen til at kommende i den. Han var totalt opslugt af alle de smukke krystaller og sten. Det var dog en butik som mere henvendte sig til krydstogtsturisterne, så priserne var sky høje. Heldigvis kom hans lange krøllede hår og store blå øjne ham tilgode, da damerne i butikken ikke kunne stå for ham, og derfor gav ham god “discount” på en æske med blandede krystaller. Så var hans dag reddet.
Vi spiste aftensmad tidligt, desværre i foodcourt, da de restauranter vi havde udset os først åbnede 18.30, men vi skulle køre inden det blev mørkt, så det var sådan det blev. Selvom de kører overvejende pænt på øen, er det stadig i vestre side af vejen, og mange af vejene er meget smalle, så er er helt klart rarest at køre i dagslys. Hjemme på hotellet blev der slappet af med skærm, Ludvig, Konrad og Kasper på værelset og Valdemar og mig nede i hotellets reception/restaurant, hvor der var internet og hyggelig snak med hotellets ejer/manager.

Share